Sıcak Haddelenmiş Sac

Sıcak Haddelenmiş Sac

Haddeleme işlemi bir maddeye baştan şekil verilme sürecidir. Bu anlamda sıcak haddeleme, bir maddenin yüksek düzeyde sıcaklığa tabi tutularak yeniden şekillendirilmesidir. Sıcak haddelenmiş sacı açıklayacak olursak, çeliğin 540 derece üzerinde sıcaklığa maruz bırakılarak bu ısı yardımıyla yeniden şekil alması işlemidir.

Bu şekilde çeliğin yüksek bir sıcaklığa maruz kalması daha kolay işlenmesini sağlar. İşlem sırasında birbirine paralel olan iki silindir arasında çelik ısıtılır ve haddeleme işlemi yapılmış olur.

Haddeleme işlemi sonrası çelik oda sıcaklığında soğuması için bırakılır. Su uygulamak ve buna benzer işlemler çeliğin daha hızlı soğumasını sağlasa da bu yöntemler çeliğin yapısına zarar verir. Örnek verecek olursak su tutma işlemi çeliği sertleştirir ve gerilmesine sebep olur. Bu da içte ve dışta kırılmalara sebep olur.

Sıcak sac işlenmek için daha uygun daha elverişlidir. Bu tür maddeler kaynak ve parçalama aşamasında diğer alternatiflere kıyasla daha kolay işlemden geçirilir. Ayrıca soğutma aşamasında soğuk su işlemi çok önerilmese de bazı durumlarda bu yönteme başvurulduğunu söylemek gerekir. Örneğin 950 derecelere kadar ısıtılmış olan çeliğin 580 ile 600 dereceye kadar soğutulması için su kullanılır. Burada önemli olan çeliğin kristalleştirilme sıcaklığı olan 580 derece altına düşürülmemesidir.

Sıcak Haddelenmiş Sac Hangi Alanlarda Kullanılır?

Sıcak sac birbirinden farklı alanlardaki kullanımıyla karşımıza çıkar. Çok tercih edilme sebeplerinin başında yüksek dayanıklılık ve yüksek mukavemet gücü gelir. Ayrıca benzerlerine göre daha düşük bir maliyete sunması da tercih edilme sebeplerinden biridir. Tüm bu özelliklere sahip sıcak haddelenmiş sacın bazı kullanım alanları şunlardır:

  • İnşaat sektörü ana taşıyıcı kolon imalatı
  • Kamyon, bisiklet, tren, gemi ve otobüs gibi türlü nakliye araçları imalatı
  • Tarım aletleri için kullanılan boru imalatında
  • Sıcak ve basınçlı ortamda, ısı eşanjör ve buhar kazanı imalatında
  • Konteyner ve silo gibi alanların yapımında
  • Su kontrolü için kullanılan köprü, kanal, tünel ve liman gibi alanların inşası sırasında
  • Santral yapımı, enerji nakil hatları, rüzgar enerjisi üretim ekipmanlarında, rüzgar ve güneş enerji donanım imalatında kullanılır.

Demir Çelik Metal